Λίστα αντικειμένων
ΥΛΙΚΑ (6 μερίδες)
12 μικρά ή μέτρια καλαμάρια, χωρίς τα πλοκάμια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 κ.γλ. ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια)
Για τη σάλτσα λεμονιού-βουτύρου
2 κ.σ. βούτυρο χωρίς αλάτι
1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου
1/3 φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1/8 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλύνετε τα καλαμάρια πολύ καλά και κόψτε κατά μήκος τη μια πλευρά, ώστε να μπορούν να ανοίξουν επίπεδα. Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας.
Για περισσότερη ευκολία, καθαρίστε το καλαμάρι από το εσωτερικό του και απλά χαράξτε το σώμα του με οριζόντιος τομές (σχηματίζοντας δαχτυλίδια), σταματώντας λίγο πριν το κόψετε εντελώς. Έτσι, όλοι οι δακτύλιοι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι.
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπολ για να ανακατέψτε το ελαιόλαδο με τη ρίγανη και στη συνέχεια ρίξτε μέσα τα καλαμάρια, ώστε να καλυφθούν πλήρως με το μείγμα.
Περάστε τα καλαμάρια σε μεταλλικά σουβλάκια ή σε ξύλινα σουβλάκια που έχετε εμποτίσει σε νερό για 30 λεπτά.
Προετοιμάστε τη σχάρα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Για τη σάλτσα βουτύρου, σοτάρετε ελαφρά σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το σκόρδο, αφολυ το έχετε λιώσει. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το μαύρο πιπέρι. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το για λίγο στην άκρη.
Ψήνετε τα καλαμάρια στη σχάρα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα 1 φορά μόνο για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Τέλος, μεταφέρετε τα καλαμάρια σε μια πιατέλα και αφαιρείτε τα σουβλάκια. Ρίχνετε τη ζεστή σάλτσα βουτύρου και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο, φρέσκο μαϊντανό.