Λίστα αντικειμένων
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 60 γρ. βούτυρο
- 4 αυγά
- 2 κρόκοι
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 2 βανίλιες
- 1 ξύλο κανέλας
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
- 700 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 λεμονόκουπες στυμμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Ενώνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση.Χωρίς να ανακατέψετε ξανά, το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρείτε τις λεμονόκουπες και αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου
Βάζετε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή ζάχαρη (κρατώντας τις υπόλοιπες ποσότητες για τη συνέχεια), την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να πάρουν θερμοκρασία.
Ρίχνετε τα αυγά και τους κρόκους σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάτε για λίγα λεπτα στο μίξερ, να αφρατέψουν.
Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, οπότε και προσθέτετε τις βανίλιες.
Στο μείγμα που έχει δημιουργηθεί ρίχνετε τα αυγά, το σιμιγδάλι και το 1 φλ. ζάχαρη που έχει περισσέψει.
Παίρνετε από την κατσαρόλα 2 φλ.ζεστό γάλα και το ρίχνετε στο μπολ με το μίγμα αυγών ανακατεύοντας, ώστε να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν.
Αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα όλο το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύετε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αφού δέσει, την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει, ενώ αφαιρείτε την κανέλα.
Καλύπτετε την κρέμα με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνετε να κρυώσει.
Για την κύρια παρασκευή του γλυκού
Ζεσταίνετε τα 200 γραμ. βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα,μόνο να λιώσει και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, οριακά να πήξει.
Βουτυρώνετε ένα ταψί στρογγυλό ή μακρόστενο και στρώνουμε ακτινωτά 7 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.
Ρίχνετε την κρέμα γαλακτομπούρεκου πάνω στα στρωμένα φύλλα.
Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλα που εξέχουν από το ταψί ώστε να καλύψουν την κρέμα και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα 5 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα-ένα.
Με μία σπάτουλα σιλικόνης, πιέζετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν κάτω από το γαλακτομπούρεκο.
Χαράζετε επιφανειακά το γλυκό σε κομμάτια και περιχύνετε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, ώστε να απορροφηθεί από τις χαρακιές.
Ραντίζετε µε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια για να μην ανασηκώνονται στο ψήσιμο.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180 ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και όσο είναι ζεστό ακόμα, περιχύνετε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι.
Περιμένετε να κρυώσει καλά το γλυκό και τότε μόνο το κόβετε για το σερβίρισμα.
* Εναλλακτικά, αφήνετε να κρυώσει καλά το γλυκό και μετά το σιροπιάζετε, αφού έχετε ζεστάνει το σιρόπι.