Λίστα αντικειμένων

ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη:
- 250 ml ελαιόλαδο
- 80 ml μέλι ΘΕΑΡΕΣΤΟΝ
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι, πολτοποιημένοι)
Για το σιρόπι:
- 250 ml νερό
- 150 γρ. Μέλι ΘΕΑΡΕΣΤΟΝ
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα από ½ πορτοκάλι
Για το στόλισμα:
- 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
- Προσθέστε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τους πολτοποιημένους χουρμάδες.
- Σταδιακά, προσθέστε το αλεύρι, ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Μην τη ζυμώσετε υπερβολικά.
- Διαμόρφωση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλάστε τη ζύμη σε μικρά οβάλ σχήματα, τοποθετώντας τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Ετοιμάστε το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό με το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού για 5 λεπτά.
- Αφαιρέστε την κανέλα και τη φλούδα, αφήνοντας το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά.
- Σιρόπιασμα:
- Βυθίστε τα ζεστά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα ώστε να σιροπιαστούν παντού.
- Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε πιατέλα.
- Στόλισμα:
- Πασπαλίστε τα μελομακάρονα με χοντροκομμένα καρύδια και περιχύστε με λίγο μέλι για έξτρα γεύση (προαιρετικά).
Τα πιο υγιεινά και λαχταριστά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με φυσική γλυκύτητα από τους χουρμάδες και το μέλι. Τέλεια για να τα μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας τις γιορτές! Κάθε μελομακάρονο έχει περίπου 200 θερμίδες, με φυσικά συστατικά, χωρίς ζάχαρη, ιδανικό για γιορτινά τραπέζια με λιγότερες τύψεις!
Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!


