Λίστα αντικειμένων
• Φλούδες από 1 πορτοκάλι μεγάλο
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 γρ. βούτυρο
• 4 κ. σ. γάλα
• 3 αυγά
• 1 κρόκος, για άλειμμα
• 2 κούπες ζάχαρη και λίγη επιπλέον, για τη μαστίχα
• 1 κ. γλ. μαστίχα
• 1 κ. γλ. μαχλέπι
• 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
• 2/3 κούπα χυμός ή πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τις φλούδες πορτοκαλιού για περίπου 10 λεπτά σε κατσαρόλα με τόσο νερό, ώστε να τις καλύπτει πλήρως.
Τις σουρώνετε από το νερό και τις αλέθετε στον πολυκόφτη ώστε να γίνουν σχεδόν πολτός.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.
Ρίχνετε τον πολτό από φλούδες στο μείγμα ενώ παράλληλα χτυπάτε στο γουδί τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη.
Προσθέτετε την μαστίχα και το μαχλέπι και σε αυτό το νέο μείγμα ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την σόδα και το γάλα.
Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με τον χυμό από πορτοκάλι.
Κατά την ετοιμασία της ζύμης, θα πρέπει να υπολογίσετε εμπειρικά εάν θα χρησιμοποιήσετε όλο το αλεύρι ή λιγότερο, ώστε να έχετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Πλάθετε τα κουλούρια και τα απλώνετε πάνω σε μια λαδόκολλα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.
Χτυπάτε τον έναν κρόκο μαζί με 4 κουταλιές τις σούπας νερό και αλείφετε τα κουλουράκια με τον αραιωμένο κρόκο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Τα ψήνετε για 20-25 λεπτά στον φούρνο.
Αφού ψηθούν, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα φυλάξετε στο δοχείο τροφίμων.
Υπολογίστε πως με τα υλικά αυτά θα προκύψουν περίπου 1.700γρ.